تاريخ : چهارشنبه 12 مرداد 1401 | 17:19 | نویسنده : هوشنگ ابتهاج

نکات طلایی شستشوی فرش دستبافت :

هرچند کارکرد اصلی  و هدف اولیه تولید فرش دستباف پوشش سطح محل زندگی است. اما بدون شک نمیتوان نقش فرش دستبافت بعنوان یکی از نفیس ترین آثار هنری ساخته دست بشر و  وسیله ای برای ارتباط و انتقال هنر فرهنگ و آداب و رسوم بین افراد و جوامع انسانی را نادیده گرفت. و همچنین نقش انکار ناپذیر آن در ایجاد آرامش فضای محل زندگی بسیار مهم و قابل توجه است بر این اساس این وسیله نفیس در حد یک موجود زنده و میهمان گرامی نیاز به مراقبت و نگهداری دارد، در این مقاله در مورد نکات طلایی شستشوی فرش دستبافت نکات جذابی بیان می شود، خالی از لطف نیست تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

اهمیت تمیزی فرش دستبافت :

یکی از اصول مهم در حفظ و نگهداری وسایل مورد استفاده در زندگی تمیز نگه داشتن و دوری از آلودگی منافی زندگی انسانیست و فرش به عنوان یکی از بارزترین و به چشم ترین وسایل زندگی از این نیاز مستثنی نیست و بخاطر نفاست و ظرافت ذاتی آن رعایت نکات فنی و مهم در شستشوی فرش بسیار حائز اهمیت است.

در این مقاله سعی ما بر این است نکات مفید ، مهم و کاربردی در شستشوی فرش دستباف را در اختیار مخاطبین گرامی قرار دهیم تا با مراقبت هر چه بیشتر از این موجود نفیس ، مدت زمان بهره بردن از آنرا افزایش و همچنین از تحمیل هزینه اضافه برای درمان عیوب احتمالی که هنگام شستشوی غیر اصولی مانند اختلاط رنگ و.. پیش می آید حتی الامکان جلوگیری شود.

 

امروزه و با گسترش واحدهای قالیشویی صنعتی ، شستشوی فرش عموماتوسط کارگاههای شستشوی تخصصی و با بکارگیری دستگاههای مجهز و رعایت اصول فنی انجام میگیرد، ولی چنانچه به هر دلیل مایل به شستشوی فرش در منزل و به صورت شخصی بودید ادامه این مقاله را بادقت مطالعه کنید.

مقدمات شستشو و نکات مهم در شستشوی فرش در منزل :

غبارگیری :

فرش به دلیل قرار گرفتن در سطح محل زندگی بطور طبیعی محل انباشت گرد و غبارهای مختلف و نیز در معرض انواع آلودگی های محیطی است بر این اساس غبار گیری یکی از مقدمات و ملزومات اصلی تمیزی و نیز شتسشوی فرش بحساب می آید

غبار گیری به دو روش سنتی و مکانیزه صورت میگیرد ؛

در روش سنتی معمولا با استفاده از چوب یا وسیله ای مانند آن و ضربه زدن به پشت قالی ذرات موجود در لابلای تارو پود فرش حتی الامکان تخلیه میشود  در این مورد توجه عزیزان را به دو توصیه مهم جلب میکنیم اول اینکه سعی کنید حتی الامکان بین فرش و سطح زمین فاصله ای ایجاد شود تا باضربه زدن بر فرش ذرات موجود به صورت کامل تخلیه شود میتوانید برای این منظور میتوان از توری های فلزی با پایه مناسب و فاصله از سطح زمین استفاده کرد.

نکته بعدی اینکه توجه داشته باشید ضربه ای که به فرش وارد میشود هیچگاه نباید سنگین و یا با وسایل سخت و یا برنده مانند اشیاء فلزی مثل لوله و غیره باشد تا تاروپود فرش آسیب نبیند . برای این منظور وسایلی به نرمی جارو دستی یا نهایتا چوبدستی معمولی و بانواخت ضربات نرم توصیه میشود.

البته امروزه با وجود جاروبرقی و استفاده مداوم از آن فرآیند غبار گیری از فرش نسبت به زمانهای قبل راحت و آسانتر شده در مورد جاروبرقی استفاده مداوم و روزانه و البته با مکش ملایم  برای حفظ طراوت و تمیزی روزانه و رسوب نشدن ذرات در متن فرش و همچنین آسیب نرسیدن به الیاف لطیف آن توصیه میشود حتی در روش چوب زنی هم میتوان بعد از چوب زدن از جاروبرقی برای کشیدن ذرات استفاده کرد.

 

در روش مکانیزه با استفاده از دستگاههای مکنده و تنظیم آن نسبت به نوع و ضخامت و میزان آلودگی  ذرات و غبار موجود در فرش بصورت کامل تخلیه میشود . روش دیگر استفاده از دستگاههای سانتریفیوژ و گریز از مرکز است که در نوع خود فناوری جدید محسوب میشود.

 بازرسی :

در مقدمات شستشو بازرسی یکی از مراحل مهم است. فرش قبل از شستشو از نظر میزان پوسیدگی ، وجود سوراخ و لکه و نوع بافت و ریشه ها باید کنترل شود تا اگر سوراخ یا رخنه یا هرگونه ضعفی در تارو پود فرش وجود دارد قبل از شروع  فرآیند شستشو و حتی غبار رویی با رفوگری و سایر روشها اصلاح شود و ریشه ها حتما قبل از شستشو باید از هم باز شود

رفوکاری :

 درصورت وجود سوراخ در فرش قبل از شروع عملیات شستشو بایستی رفوکاری و ترمیم انجام شود.

لکه گیری  :

بعد از رفوکردن عمل لکه گیری حتما باید صورت پذیرد .

شروع عملیات شستشو :

به طور کلی برای حفظ تمیزی و طراوت فرش دستباف باید یک بار در سال در خانه به صورت سطحی و هر ۵ تا ۱۰ سال به صورت کامل شسته شود. به‌ منظور شستشوی فرش دستباف در خانه، ابتدا باید چند نکته ایمنی رعایت شود سپس مشغول شستشو شویم. ابتدا اینکه در فرشهای دستباف بخاطر رایج بودن استفاده از الیاف با رنگ طبیعی و روش رنگرزی سنتی احتمال رنگ دادن هنگام شستشو بالاست لذا برای اطمینان از آسیب نرسیدن به فرش مناسب است یک پارچه نرم با رنگ روشن آغشته به مواد شوینده  گوشه ای از فرش را  با شستشوی معمولی تست بزنیم، چنانچه پارچه رنگی شد این فرش دارای رنگ دهی هنگام شستشو می باشد و باید در شستشوی دقت بیشتری بکار ببریم.

 

نکته بعدی اینکه مواد شوینده را باید از بین مواد اسیدی خنثی مانند پودر لباسشویی ، شامپو فرش ، صابون و مانند اینها انتخاب کنیم و از موادی مانند وایتکس یا سایر شوینده ها و سفید کننده های قوی اجتناب شود.

سطح مورد استفاده در شستشوی فرش باید سخت و شیبدار باشد و برای شستن فرش از دمای معمولی آب استفاده شود.

نکات طلایی شستشوی فرش دستبافت و حذف لکه ها :

اولین نکته حائز اهمیت در مورد لکه های فرش، شناخت نوع و میزان تازگی آنهاست  ، چنانچه لکه ایجاد شده تازه باشد و بدانیم از چه موادی تشکیل شده ، قادر خواهیم بود سریعتر نسبت به مواد مورد نیاز جهت رفع آن اقدام کنیم، تازگی لکه میتواند ما را زودتر ،بهتر و باهزینه کمتر به هدف یعنی پاک کردن لکه از فرش برساند.

برای پاک کردن لکه ، ابتدا مواد شیمیایی را مورد بررسی قرار داده ، سپس لکه را قبل از رسیدن آب به محل آلوده و شستشوی آن ، پاک میکنیم. توجه شود که :

استفاده از آب داغ موجب تثبیت لکه های ناشی از امثال خون و تخم مرغ  بعلت وجود آلبومین میشود.

همچنین توجه داشته باشیم آب و صابون لکه هایی مانند عصاره میوه ها و چای و قهوه را ثابت تر میکند.

انواع لکه ها و راهکار حذف آنها :

لکه چربی  :

این گونه لکه ها بوسیله بنزین یا نیترا کلرور کربن قابل پاک شدن هست، بدین صورت که ابتدا با اسفنج یا مانند آن ،محلول را به محل آلوده مالیده و سپس نسبت به پاک نمودن لکه اقدام میکنیم، قابل توجه اینکه لکه چربی با منشا حیوانی با آب و صابون از بین میرود .

لکه خون و چسب :

ابتدا باید با آب سرد و صابون لکه را زدوده و سپس ،باآب نیم‌گرم و صابون شسته و تمیز کنیم البته چنانچه لکه‌ها روی قسمتهای رنگی ایجاد شود بوسیله نیترا کلرور کربن و اسفنج آنرا تمیز کرده سپس با آب سرد و مالش اسفنج آنرا میشوئیم.

لکه شمع  :

ابتدا بقایای موم را از محل جمع کرده ، سپس محل لکه شده را گرم کرده و با قرار دادن کاغذ روی اجازه میدهیم موم  باقیمانده جذب آن شود ، سپس بوسیله بنزین یا نیترا کلرور کربن و مالش اسفنج آنرا پاک میکنیم.

لکه قهوه ، کاکائو و چای :

در صورت تازه بودن با آب جوش و اتوی داغ از بین میرود و چنانچه پس از شستشو لکه باقی ماند با استفاده از نیترا کلرور کربن و در صورت سفیدی قسمت از آب اکسیژنه ۲۰% استفاده میکنیم.

لکه شیر  :

چربی شیر به راحتی با بنزین برطرف میشود ، سپس محل آنرا با آب نیم گرم شستشو میدهیم.

لکه های ناشی از مواد ترشی :

لکه میوه های ترش همچون آلبالو، انار ،پرتقال را باید سریعأ با آب و آمونیاک از بین برد.

 

لکه مرکب فرنگی  :

چنین لکه ای را باید با مالش محلول گرم و غلیظ جوهر ترشک و آب و صابون بر روی لکه از بین برده ، و سپس شستشو دهیم.8: لکه جوهر معمولی :   

با ریختن قدری ماست ترش روی محل لکه ، منتظر میمانیم تا ماست رنگ جوهر را بخود بگیرد، سپس آنرا پاک میکنیم البته شاید نیاز باشد تا این عمل چند بار تکرار شود ،تا جائیکه لکه کاملا”محو گردد.

لکه دوده :

محلول اسید تارتاریک ۲۰% را به آرامی و با اسفنج روی لکه را مالش داده ، انرا پاک میکنیم ، البته استفاده از آبغوره نیز مفید است.

گفتار پایانی :

دوستان و همراهان عزیز در این مقاله نکات طلایی شستشوی فرش دستبافت مورد بررسی قرار گرفت، امیدوارم این مطالب برای شما مفید و سازنده باشد. و با استفاده از این نکات فرش های خود را بدون هیچگونه آسیبی در منزل شستشو دهید.



برچسب ها :


.::.